Ontstaan van

Hoe is het Vlinderkindcafé ontstaan

Nooit eerder had ik er stil bij gestaan dat er baby’s zijn die overlijden. Tot mijn eigen dochtertje, Juul, nooit haar oogjes mocht openen. Zij overleed tijdens haar geboorte. Een zwangerschap met een spoedkeizersnede, waarvan ik nooit de afloop van had voorzien. Een baby is nieuw leven, geen einde.

En zo mocht dit ook niet het einde van Juul zijn. Haar dood mocht niet nutteloos blijven, maar betekenis krijgen. Ik begon te schrijven via mijn blog, my life blogs, over alles wat ik als moeder van een overleden kindje doormaakte. Ook kwam er een dierbaar boek uit over mijn zwangerschap en de periode die erop volgde, Lieve Juul. Wat volgde kon ik niet bevatten. Waar ik eerst dacht dat ik eenzaam en alleen in mijn verdriet was, bleek dat er ontzettend veel moeders waren die zich hetzelfde voelde. We vonden samen in mijn blogs herkenning en steun. Wat was het een fijn gevoel om mijn verlies en liefde voor Juul te delen met lotgenoten!

Toen ik weer zwanger werd van mijn regenboogkindje, Puk, kreeg ik visite van een lezeres van de blog. Zij nam een regenboogvlindertje mee en we dronken een kopje thee. We raakten niet uitgepraat. Het persoonlijke contact bleek een waardevolle toevoeging in het lotgenotencontact. En al snel merkte ik dat er veel meer moeders waren die hier behoefte aan hadden.

De eerste bijeenkomst

“Het voelt als thuiskomen.”

 -Alette

En ineens was het moment daar. Het eerste Vlinderkindcafé. Met 40 ouders van overleden kinderen waren we voor het eerst ‘met elkaar’. Iedereen in die ruimte wist van elkaar hoe zij zich voelde en waar zij doorheen gingen. Dankzij Hart van Nederland, VROUW bij ons voor een *reportage kreeg ook de rest van Nederland een blik te zien van de liefde die wij als ouders hebben voor ons overleden kindje.

De mooiste quote die ik hoorde in de reportage was wel “Het voelt als thuiskomen.” Ik wist dus dat ik dit voort moest zetten! Juuls dood kreeg betekenis.

Samen en niet alleen

Ik doe dit natuurlijk niet alleen. Vanaf de eerste bijeenkomst is Kelly mijn steun en toeverlaat (en vooral het creatieve brein achter de workshops).

In 2018 heeft Janine zich bij ons organisatieteam gevoegd. Meer lezen over ons, wie wij zijn?! Dat vind je HIER.

Vlinderkindcafé, bijeenkomst ouders overleden kind